Eteläpohjalaiset Juuret 3/2012 - pääkirjoitus:

Tapahtumia takana ja edessä

Sukututkimusseurat keräävät yleensä voimia kesäkauden ajan. Jäsenlehden toimituksen osalta ei kuitenkaan sovi levätä laakereilla. Sukututkijat odottavat syksyn piristykseksi uutta tietoa esivanhemmistaan tai yleishistoriasta. Pystyäkseen täyttämään lukijoiden odotukset artikkelikirjoittajien on työskenneltävä täysillä, satoi tai paistoi. Tämänkin kesän illat ovat sen vuoksi olleet kirjoittajilla täynnä tutkimustoimintaa.

Tavoitteena on saada valmis julkaisu jäsenille ennen Vantaan Kuulutko Sukuuni -tapahtumaa, joka järjestetään 13-14.10. Vantaan Hiekkaharjussa. Kyseessä ovat pääkaupunkiseudun isoimmat vuosittaiset sukumessut. Paineita artikkeleiden suhteen asettaa myös se erittäin positiivinen asia, että jäsenmäärämme on noussut ensi kertaa yli yhdeksänsadan. Se on mahtava saavutus, josta tahdon välittää kiitokset jäsenillemme, toimintaorganisaatiolle ja erityisesti artikkelikirjoittajille.

Olemme yhdistyksenä osallistuneet kahteen tapahtumaan kesän aikana. Yhdistyksellä oli myyntipiste Isonkyrön Herättäjäjuhlilla heinäkuussa ja Isonkyrön 1700-luvun markkinoilla elokuussa. Tapahtumissa tarjosimme vieraille erityisesti uunituoreita Isonkyrön ja Vähänkyrön Kotiseutukirjoja (=Historiallisia Vuosikirjoja). Vähässäkyrössä järjestetyillä Köpingin markkinoilla näitä tuotteita oli vastaavasti myynnissä hyvän yhteistyökumppanimme Vähäkyrö-Seuran myyntipisteessä. Mielenkiintoista oli huomata, että ihmiset jo tietävät tulla kysymään uusia Kotiseutujulkaisuja, mistä johtuen niiden menekkikin on ollut hyvä.

Tällä hetkellä yhdistys valmistautuu Vantaan Kuulutko Sukuuni tapahtumaan, jonne odotamme Teitä vieraaksemme. Pyrimme saamaan paikalle mahdollisimman monta artikkelikirjoittajaa ja odotamme mielenkiintoisia keskusteluhetkiä.

Uusien kotiseutukirjojen kokoamistyö on hyvässä vauhdissa Nurmossa, Jurvassa ja Teuvalla. Näiden osalta kannattaa seurata internet-sivustoamme, jossa tiedotamme niiden edistymisestä.

Tervetuloa jälleen kaikki sukututkijat ja historianharrastajat kesälaitumilta yhteisen harrastuksemme piiriin syksyn pimenevien iltojen piristykseksi, sillä paljon mielenkiintoista tutkittavaa odottaa löytäjäänsä.


Päätoimittaja
Matti Lehtiö

Tilaa Juuret 3/2012

 

Sisällysluettelo:

Matti Lehtiö: Pääkirjoitus

Matti Lehtiö: Terveyttä ja muuta hyvää -
Tarinoita ja ajatuksia maakunnan Ilkoista, 4

Matti Lund: Heikki Hurri tunnistettu,
siitä myös pieni lisä Filppulan sukuun, 8

Matti Lund: Heikki Simunanpoikia Backmaniin ja Perään, eräitä oikoteitä alkuperään, 11

Matti Lehtiö: Kurkistus Ylistaron Hiipakkalan Loukon vanhoihin asujiin, 16.

Reino Kallio: Häjyylyn tausta nykytiedon valossa, 18

Hillevi Tyni: Anssin Jukka se puukolla löi niin taitamattomasti, 24

Pirjo Antila: Laihian Miettylän Kahra, 30

Kahran Marketan lisäselvitykset, 37

Kimmo Kemppainen: Ylihärmän Jussilan emäntä Kaisa Matintytär, 39

Matti Lehtiö: Kosken uudistalon asukkaita Lehmäjoella, 40-43

Kimmo Kemppainen: Lisätietoa Matti Laurinpoika Luopajärven elämänvaiheista, 44

Matti Lund: Mikki Palssi ja hänen sisaruksensa
Vähänkyrön Postin talosta, 45

Jouko Niemelä, Sotamies Mikko Erkinpoika Trana, 58

Matti Lehtiö. Housut ylös - Housumiehen talo ja jälkeläiset, 60

PS. Julkaisussa on taittovirheen vuoksi kaksi kirjoittajan nimeä väärin. Häjyyly-jutun on kirjoittanut Reino eikä Reijo Kallio. Laihian Kahrasta on kirjoittanut Pirjo Antila eikä Anttila.